Meszkalin

Szerző: Horváth Gergő Közzétéve:

A legrégebbi ismert drog

drog, meszkalin, kaptusz

A meszkalin az egyik legrégebben ismert hallucinogén hatású kábítószer. Legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit.

Megnevezés:

meszkalin

Tipológia:

természetes eredetű hallucinogén

Hatóanyagai:

2-(3,4,5-trimetoxifenil)etilamin

Alternatív megnevezés:

meszka, korong, kaktuszdzsúsz

Miről ismerhető fel?

A szintetikusan is előállítható meszkalin általában kapszulaformában érhető el. A növény jellegzetes, kerekded alakú kaktusz.

Felhasználási mód:

Fogyasztható szájon át, a kiszárított növény el is rágható, időnként teát főznek belőle. Manapság ritkán fordul elő.

Hatása:

A meszkalin nagyjából ugyanúgy hat, mint az LSD, de az élmény kevésbé erős. Ez legalább annyira előny, mint amennyire hátrány – a gyengébb hatások egyúttal pszichikailag kezelhetőbbek is. A pszichedelikus élmény kialakulásához a meszkalinból 300-500 mg-ra van szükség. Ehhez kb. 6-15 kaktuszkorongra van szükség. Összehasonlításul, az LSD-ből 50-75 mikrogramm (milliomodgramm) elég. Hatása alatt megváltozik az érzékelés, „megnyílik” a gondolkodásmód, megváltozott idő- és térérzékelést okozhat. A realitásérzék torzul, a használó nem tudja elkülöníteni a valóságot a fantáziától.

A meszkalin használói különleges, színes, kaleidoszkópszerű fényjelenségekről számoltak be. Mivel úgy gondolták, hogy fokozza a képzelőerőt és a kreativitást, sok művész kísérletezett vele, többek között Aldous Huxley, Hunter S. Thompson, Carlos Santana vagy Jean-Paul Sartre. Jellemző kísérőjelenségei az aggodalom és a zavaró érzékcsalódások. Fizikai jelei a pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés. Gyakori a hányás, különösen a szert első alkalommal használóknál.

Veszélyei:

Akárcsak a legtöbb hallucinogénnél, legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit. A közlekedésben való részvétel kifejezett veszélyt jelent például ilyenkor. Szintén veszélyes lehet, hogy a használóban gyakran ellenállhatatlan „vándorlási” vágy támad fel, ráadásul ilyenkor nem tud magára vigyázni. A kellemetlen „trip” egyik súlyos következménye lehet, hogy az álomvilágban érzett hatások miatt ön- vagy közveszélyes cselekedetekre ragadtathatja magát. Használótól függően hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez: skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem, ön- és közveszélyes magatartás.

Túladagolási tünetek:

A túladagolás ritka, túl nagy mennyiségben fogyasztva hányást okoz.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük